loading...
به باغستان ، زادگاه شهید کلهر خوش آمدید.
رضاسرخیل بازدید : 155 1389/03/27 نظرات (0)
نخبگان از ديدگاه امام خميني (ره)
 شيفتگان قدرت يا خدمت؟

 تهیه وتنظیم : رضا سرخیل


استفاده نابه‎جا از يك مفهوم، بدون در نظر گرفتن زمينه، ريشه و كاربرد آن در يك تفكر و فرهنگ و به‎ويژه استفاده از آن در يك فضاي فكري ديگر، منجر به بروز كج‎فهمي و بي‎نظمي فكري خواهد شد؛ مسئله اي كه امروزه به‎شدت به آن مبتلا هستيم. «نخبه» يا اليت از ريشه لاتيني eligere به‎معناي «گزيدن» است و به مفهوم كساني است كه در يك جامعه يا گروه به سبب ويژگي‎هاي واقعي، ادعايي و يا تصوري، جايگاهي ممتاز و برجسته دارند. (آشوري، 1378، 197) در ادبيات سياسي مفهوم نخبگان يا سرآمدان معمولا به دارندگان مناصب عالي در درون نظام سياسي اشاره دارد؛ به اين معني اليت همان حكومت‎كنندگان هستند. اما معناي دومي كه براي اين واژه به‎كار رفته در مورد گروه‎هايي است كه گمان مي رود به دليلي برتر از گروه‎هاي اجتماعي ديگر هستند، هرچند كه حكومت را در دست نداشته باشند. مفهوم اليت در اين معنا داراي نوعي بار اخلاقي و ارزشي است. (عليزاده، 1381، 101) از اين منظر در هر جامعه يا گروه اجتماعي، اقتصادي، سياسي، فرهنگي و... فرد يا افرادي به سبب توانمندي هاي شخصيتي‎شان برتر از ديگرانند و حق آن‎هاست كه از امتيازات پيشوايي و رهبري برخوردار شوند. ماكياولي، اليت را به مفهوم گروه حاكمه اي تلقي مي كرد كه اراده و مردانگي لازم را براي پاسداري از مباني قدرت خود، آشكار مي سازد. (همان،102) همچنين در اين راستا عده اي اعتقاد به گروه نخبه و عده اي اعتقاد به گروه نخبگان در ساختار قدرت نظام‎هاي سياسي دارند و براي توضيح توزيع قدرت در يك جامعه، در كنار نظرياتي مانند كثرت‎گرايي، توتاليتاريسم و دموكراسي از نظريه نخبه‎گرايي دفاع مي كنند. در كنار تقسيم‎بندي‎هايي چون نخبگان اجتماعي، سياسي، اقتصادي، نظامي و فكري؛ كساني چون «دارندرف» با اين تلقي از اليت ها، به‎عنوان گروه‎هايي كه ايفاي كارويژه هاي خاصي را بر عهده دارند، هفت نوع اليت رهبران اقتصادي، رهبران و برجستگان سياسي، برجستگان علمي، روحانيون، صاحبان وسايل ارتباط‎جمعي، فرماندهان و برگزيدگان ارتش و نيز برگزيدگان دستگاه قضايي را تميز داده‎اند. (همان، 103) البته اختلاف بين نخبه‎گرايان و طرفداران دموكراسي و نيز چگونگي تغيير و گردش نخبگان و همچنين ويژگي‎هايي كه براي دارندگان آن‎ها (حق حكومت و رهبري) نسبت به ديگران، به‎همراه مي آورد، همواره محل نزاع و آراي مختلف بوده است. ضمن اين كه اصطلاحات «نخبگان حاكم»، «نخبگان قدرت»، «طبقه حاكم» و... نيز براي توضيح و تبيين هرچه بهتر نظريات نخبه‎گرا توسط انديشمندان غربي مانند ماكياول، پارتو، موسكا، ميشلز و... به‎كار رفته است.
در انديشه امام خميني(رض) كه برگرفته از معارف اسلام و متجلي در نظام جمهوري اسلامي است، مفهوم نخبه و توده علي‎رغم اشتراكات معنايي، تفاوت‎هاي زيادي با مفهوم آن در ادبيات سياسي رايج(و به‎ويژه غربي) دارد.
اولا حق حكومت از آن خداست و كساني كه خداوند تعيين مي كند، در طول او حائز اين حق مي‎شوند و ملاك و معياري كه ايشان مطرح مي‎كنند نه ويژگي‎هاي شخصيتي مانند هوش و شخصيت كاريزمايي و قدرت جسمي و فكري و... و نه برتري‎هاي مادي و نه طبقاتي متكي بر ثروت، نظامي‎گري و... است. اين شاخص‎ها از سوي پروردگار و دين حق مشخص شده است و شاخص‎هايي است نظير: فقاهت، عدالت، شجاعت، تدبير و... .
ثانيا در ادبيات امام مفهوم نخبه و توده و مفهوم حكومت‎كنندگان و حكومت‎شوندگان و زيردستان (به مفهوم «خادم» و «مخدوم») و مفهوم «خدمتگزار» و «ولي‎نعمت» تغيير مي يابد. در اين جا مرز بين نخبه و توده نه تنها كمرنگ بلكه در مواردي عكس و جابه‎جا نيز مي‎شود. در اين ديدگاه كه منبعث از ديدگاه نبوي است (كلكم راع و كلكم مسئول) مشاركت در امور سياست و حكومت، مسئوليتي است كه تمامي مردم با توجه به توان خود مكلف به شركت در آن هستند و عدم مشاركت باعث مؤاخذه در اين دنيا و در برابر خداوند خواهد بود. (وصيتنامه، 51)
همچنين ايشان در توصيه به دولت و دست‎اندركاران آن مي فرمايند: «توصيه مي كنم كه قدر ملت را بدانيد، در خدمتگزاري به آن‎ها خصوصا مستضعفان، محرومان و ستمديدگان كه ولي نعمت و نورچشم همه ما هستند و جمهوري اسلامي ره‎آورد آن‎هاست و با فداكاري‎هاي آن‎ها تحقق پيدا كرده است و حفظ مي شود، فروگذار نكنيد.» (همان،35) ملاحظه مي شود كه در اين جا تأسيس و استمرار نظام سياسي، نه به نخبگان كه به ملت (توده) نسبت داده شده است.
ثالثا يكي از مسائل مبنايي در اختلاف و تفاوت ديدگاه امام با ديدگاه متفكران و سياستمداران غربي، تفاوت در هدف سياست و حكومت است. محور قرار گرفتن مسئوليت و خدمت به‎جاي قدرت (به عنوان هدف و نه ابزار) در سياست موجب ايجاد فاصله اي عميق در مباني، موضوع، روش و اهداف سياست اسلامي با غير آن مي شود كه از اين منظر، مفهوم نخبه و طبقه حاكم و طبقه محكوم تحول مي يابد. «واقعا احساس كنيد خدمتگزاريد. انبيا اين‎طور احساس را داشتند. انبيا خودشان را خدمتگزار مي دانستند، نه اين كه نبي اي خيال كند حكومت دارد به مردم؛ حكومت در كار نبوده، اولياي بزرگ خدا، انبياي بزرگ همين احساس را داشتند كه اين‎ها آمدند براي اين كه مردم را هدايت كنند، ارشاد كنند، خدمت كنند به آن‎ها. شما هم احساس قلبي‎تان اين مطلب باشد كه واقعا ما آمديم كه به اين مردم خدمت كنيم و اين خدمت به مردم، خدمت به خودمان است.»
(صحيفه نور،ج 217،15)
همچنين حضرت امام در وصيت خود خطاب به رهبر و ساير مسئولين رده بالاي حكومت مي فرمايند: «گمان نكنيد كه رهبري براي شما في نفسه تحفه و مقام والايي است، بلكه وظيفه سنگين و خطرناكي است و اين خطر (قدري ضعيف‎تر) براي رؤساي جمهور حال و آينده و دولت‎ها و دست‎اندركاران به حسب درجات در مسئوليت‎ها نيز هست.» (وصيتنامه،54)
البته در اين جا نبايد دچار اين اشتباه شد كه در انديشه امام افرادي به عنوان نخبه كه داراي ويژگي‎هاي برجسته هستند، جايگاه و موضوعيتي ندارند؛ بلكه برعكس، امام گروه‎هاي بسياري مانند روحانيت، جوانان، دانشجويان، هنرمندان، احزاب و جناح هاي سياسي و... را علاوه‎بر كارگزاران رسمي حكومت داراي نفوذ و تأثير در عرصه سياست و حكومت مي داند. مسئله اين‎جاست كه مفهوم نخبه در ادبيات علمي و سياسي جهان معاصر با مفهوم نخبه در ادبيات سياسي ديني امام متفاوت است و در به‎كار بردن آن‎ها به‎جاي يكديگر بايد احتياط كرد. اين تفاوت موجب مي شود كه نخبگان در ديدگاه امام از يك سو داراي صفاتي مانند كارداني، شجاعت، سياستمداري، تخصص، اطلاع، برخورداري از تحصيلات كارشناسي و برخورداري از قاطعيت انقلابي هستند و از سوي ديگر متعلق به طبقه متوسط و ضعيف، حامي مستضعفين، ساده‎زيست، امانتدار و خاضع در برابر قانون و مردم(كوشكي،1379)

منابع:
- داريوش آشوري، دانشنامه سياسي، انتشارات مرواريد، تهران، 1378
- حسن عليزاده، فرهنگ خاص علوم سياسي، انتشارات روزنه، تهران، 1381
- امام خميني، وصيت‎نامه سياسي الهي، 1369
- امام خميني، صحيفه نور، ج15
- صادق كوشكي، تأملاتي در انديشه سياسي امام خميني، مركز اسناد انقلاب اسلامي، تهران، 1379

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
Profile Pic
این وبلاگ به هیچ حزب و گروه و جناحی وابستگی ندارد به یاری خدای توانا می خواهیم با هم در مورد
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 45
  • کل نظرات : 5
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 2
  • آی پی دیروز : 10
  • بازدید امروز : 4
  • باردید دیروز : 9
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 13
  • بازدید ماه : 13
  • بازدید سال : 103
  • بازدید کلی : 11,351
  • کدهای اختصاصی
    ذکرروز 5 : لا اله الا الله الملک الحق المبین